XML Sitemap ce este si cum utilizam harta SEO XML

XML Sitemap este o harta ce include toate adresele din cadrul unui website. In ghidul nostru aducem informatii pentru tot ce trebuie să știți despre generarea și optimizarea sitemap-urilor XML, inclusiv o listă de verificare a celor mai bune practici.

Ce este un Sitemap XML

În termeni simpli, un sitemap XML este o listă a adreselor URL ale site-ului dvs. web. Acționează ca o foaie de parcurs pentru a le spune motoarelor de căutare ce conținut este disponibil și cum să ajungă la el.

Harta XML are rolul de a ajuta crawler-urile la o indexare mai rapidă si este deosebit de importantă pentru site-urile web care:

 • Aveți mii de pagini și/sau o arhitectură web profundă.
 • Adăugați frecvent pagini noi sau articole noi;
 • Modificați frecvent conținutul paginilor existente;
 • Lipsa unui profil puternic de link extern.

Format XML Sitemap

Un site de o pagină care utilizează toate etichetele disponibile ar avea această hartă XML de site dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos:

- Advertisement -

format xml map

Etichetă Loc (alias locație)

Această etichetă obligatorie conține versiunea absolută, canonică, a locației URL (adresa web). Ar trebui să reflecte cu exactitate protocolul site-ului dvs. (http sau https) și dacă ați ales să includeți sau să excludeți www.

Etichetă Lastmod (alias Ultima modificare).

O etichetă opțională, dar foarte recomandată, utilizată pentru a comunica data și ora ultimei modificări ale fișierului in speta ale unei anumite pagini.

John Mueller a recunoscut că, Google folosește metadatele lastmod pentru a înțelege când pagina s-a schimbat ultima dată și dacă ar trebui accesată cu crawlere.

Etichetă prioritară

Această etichetă opțională care spune aparent motoarelor de căutare cât de importantă este o pagină în raport cu celelalte adrese URL ale dvs. pe o scară între 0,0 și 1,0. De obicei aceasta eticheta este ignorata de crawlere.

Tipuri de Sitemap-uri XML

Există multe tipuri diferite de hărți de site insa noi ne vom axa asupra celor utile si cu adevarat necesare pentru o indexare mai buna.

Index XML Sitemap

Sitemap-urile XML au câteva limitări:

 • Maximum 50.000 de adrese URL.
 • O limită de dimensiune a fișierului necomprimat de 50 MB.

Ori de câte ori depășiți oricare dintre limite, va trebui să vă împărțiți adresele URL pe mai multe sitemap XML.

Pentru site-urile web mari, care doresc să adopte o abordare mai complexa, puteți crea, de asemenea, mai multe fișiere index ale hărților de site.

De exemplu:

 • sitemap-index-articles.xml
 • sitemap-index-products.xml
 • sitemap-index-categories.xml

Pentru ca motoarele de căutare să găsească cu ușurință fiecare dintre fișierele sitemap-ului dvs. simultan, este necesar sa urmariti pasii urmatori:

 • Trimiteți indexurile hărților dvs. de site la Google Search Console și Bing Webmaster Tools.
 • Specificați adresele URL ale indexului sitemapului dvs. în fișierul robots.txt. Indicați motoarele de căutare direct către harta site-ului dvs., în timp ce le primiți accesul cu crawlere.

xml robots txt

Mai sus exemplificam modul prin care poti adauga un sitemap XML intr-un fisier robots.txt

Harta site-ului imagine XML

Sitemapurile cu imagini au fost concepute pentru a îmbunătăți indexarea conținutului imaginii iar aici nu uita sa folosesti atributul ALT.

Cu toate acestea, în SEO modern, imaginile sunt încorporate în conținutul paginii, așa că vor fi accesate cu crawlere împreună cu adresa URL a paginii.

În plus, cea mai bună practică este să utilizați marcajul JSON-D schema.org/ImageObject pentru a indica proprietățile imaginii către motoarele de căutare, deoarece oferă mai multe atribute decât o hartă de site XML imagine.

Harta site-ului Google News

Atentie, numai site-urile înregistrate la Știri Google ar trebui să utilizeze acest sitemap.

Dacă nu publicati constant articole, includeți articolele publicate în ultimele două zile, până la o limită de 1.000 de adrese URL per sitemap și actualizați-vă cu articole noi de îndată ce sunt publicate.

Harta site-ului HTML

Sitemap-urile XML se ocupă de nevoile motoarelor de căutare. Sitemap-urile HTML au fost concepute pentru a ajuta utilizatorii umani să găsească conținut. De regula aceasta harta numai este practicata frecvent.

Când vine vorba de SEO, calitatea generală a site-ului este un factor cheie pentru a dezvolta un poriect de calitate si pentru o indexare mai rapida.

Module sitemap XML in pluginuri WordPress

Intrucat marea majoritate a siteurilor folosesc WordPress, prin intalarea unui modul de SEO precum Yoast SEO sau Rank Math Seo Plugin, poti activa optiunea Sitemap XML.

Aceste pluginuri vor crea si adauga automat adresele URL descoperite in cadrul site-ului dvs. Nu este necesar atunci cand publicati un articol sau o pagina statica sa trimiteti adrese in sitemap, ele se vor adauga automat.

Echipa IX MEDIA poate configura orice tip de harta seo pentru site-urile web indiferent de platforma lor. Intra in contact cu noi pentru a genera o harta SEO XML.

Pentru WordPress sunt pluginuri dedicate pentru a crea un sitemap XML – vezi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.