HostingCe este cPanel - Avantaje si Dezavantaje

Ce este cPanel – Avantaje si Dezavantaje

Astazi raspundem la intrebarea Ce este cPanel ?

- Advertisement -

cPanel este unul dintre cele mai populare panouri de control printre dezvoltatorii web și companiile de găzduire. Este asociat si poate functiona alaturi de WHM (Web Host Manager) – ambele componente lucrează mână în mână, fiecare avand roluri separate.

Tabloul de bord cPanel ajuta la administrarea domeniilor web si oferă diverse functii pentru fișierele web, baze de date MySQL, statistici, urmărire a datelor și funcții SEO . Nu este de mirare că in prezent cPanel este unul dintre cele mai populare panouri de control printre dezvoltatorii web și companiile de găzduire.

Avantaje si dezavantaje cPanel

In cele ce urmeaza analizam avantajele si dezavantajele cPanel atunci cand este ales drept panou de control pentru unul sau mai multe domenii web.

- Advertisement -

Avantaje cPanel

  • Interfață ușor de utilizat . Interfața cPanel clasifică diverse funcții sub module gestionabile, permițând utilizatorilor să le localizeze cu ușurință. Panloul sau tabloul de bord cPanel vine, de asemenea, cu meniuri intuitive și grafică pentru o navigare lină.
  • Foarte compatibil . Fiind unul dintre cele mai populare panouri de control, cPanel este compatibil cu mai multe browsere web, inclusiv Google Chrome, Safari și Mozilla Firefox.
  • Gamă largă de caracteristici . Nefiind nevoie de cunoștințe tehnice avansate, cPanel permite utilizatorilor să efectueze sarcini complicate, cum ar fi crearea de subdomenii și conturi FTP , gestionarea bazelor de date MySQL și generarea de copii de siguranță ale site-ului denumita inmeniu – Backup .
  • Instalare automată a software-ului . Nu numai că cPanel oferă numeroase funcții, dar este și bine integrat cu Softaculous Apps Installer . Oferă acces la peste 400 de aplicații, inclusiv sisteme populare de gestionare a conținutului. Softaculous se ocupă de fiecare aplicație pe parcursul întregului ciclu de viață, de la instalare până la actualizări.
  • Suport de încredere . Forumurile și blogurile cPanel conțin o mulțime de resurse. Sunt disponibile și manuale tehnice dedicate atât pentru cPanel , cât și pentru WHM .
  • Are o popularitate ridicata in randul companiilor de hosting din intreaga lume.
  • Gestionezi usor adresele de email si poti crea nenumarate adrese de email foarte usor.

Dezavantaje cPanel

  • Vulnerabilitatea de securitate. Cercetările arată că metoda de autentificare cu doi factori (2FA) a cPanel este vulnerabilă la atacurile cu forță brută. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă întotdeauna că versiunea dvs. cPanel este actualizată.
  • Licență costisitoare. cPanel are cel mai mare cost de licență în comparație cu concurenții săi. Astfel, pentru un server VPS costul licentei cPanel poate depasi 15 euro lunar pentru un singur cont cPanel.
  • Risc de pierdere sau corupție a datelor. Există momente când sistemul cPanel suprascrie accidental setările serverului și elimină toate datele în timpul actualizărilor majore.

Cum arata si functioneaza cPanel

Pentru a accesa cPanel este necesar sa introduceti in browser urmatoarea adresa dupa cum urmeaza:

  • domeniultau.ro/cpanel sau
  • domeniultau.ro:2083

acces cpanel

Dupa ce va apare punctul de acces in cPanel conform cu imaginea de mai sus introduceti in casutele aferente, nemele de utilizator si parola furnizata de serviciul dvs de gazduire web.

cPanel este grupat in mai multe sectiuni care te vor ajuta sa iti administrezi mai usor anumite functii pentru unul sau mai multe domenii web.

Accesul la email prin cPanel

email cpanel

Poti crea si gestiona mai multe adrese de email poti seta anumite functii pentru adresele deja existente si poti gestiona rapid o adresa de email prin datele de conectare regasite in cPanel.

Acces la fisierele domeniilor prin interfata cPanel

fisiere cpanel

Din aceasta sectiune se pot administra fisierele domeniilor web prin functia File Manager respectiv se pot descarca copii de siguranta ale domeniilor web.

Baze de date gestionate prin cPanel

baze de date cpanel

MySQL Database – reprezinta modalitatea de acces catre creare si gestionarea bazelor de date inclusiv ale utilizatorilor acestora. Poti seta parole pentru baze de date, poti modifica privilegii pentru anumiti utilizatori si poti sterge o anumita baza de date.

phpMyAdmin – reprezinta accesul catre o baza de date unde vei putea gestiona tabele si setari ale configuratiilor bazelor de date existente. De aici poti sa importi sau sa exporti o baza de date in format SQL.

Sectiunea Software cPanel

cpanel soft

O sectiune foarte utila pentru anumite setari si instalari efectuate de un utilizator cPanel. De aici poti seta versiunea PHP dorita pentru domeniul tau, poti instala un anumita aplicatie precum WordPress sau Joomla si poti efectua anumite optimizari pentru performanta site-ului.

cPanel conține Zone Editor pentru a crea, edita și gestiona înregistrări DNS (Domain Name System) . Această caracteristică efectuează mai multe acțiuni, de la adăugarea unei înregistrări MX până la gestionarea configurațiilor de domeniu.

dns cpanel

Desigur cPanel ofera nenumarate functii pe care le vei descoperii singur insa de cele mai multe ori nu este necesar sa accesezi cPanel daca nu stii cum functioneaza functiile respective.

Va recomandam si articolul: Ce reprezinta domeniul si gazduirea web

Serviciul de asistenta si suport clienti al unui companii de hosting te poate ajuta sa setezi anumite lucruri in cPanel atunci cand nu ai cunostintele necesare.

cPanel ramane cel mai potrivit panou de control pentru gestionarea domeniilor web, fiind oferit de cele mai multe ori in toate pachetele de gazduire web.